Het belang van Information Security by design kan niet los worden gezien van recente wet- en regelgeving zoals de CER (Critical Entities Resilience Directive), NIS2 (Network and Information Security Directive 2), en de huidige BIO (Baseline Informatiebeveiliging Overheid). Deze kaders onderstrepen allemaal de noodzaak van een robuuste en proactieve aanpak van beveiliging, waarbij het integreren van beveiliging in de kern van processen en systemen centraal staat.
Information Security by Design en de CER (Critical Entities Resilience Directive)
De CER Directive richt zich op het vergroten van de weerbaarheid van kritieke entiteiten binnen de EU. Dit omvat het waarborgen van de continuïteit van diensten die essentieel zijn voor de maatschappij. Information Security by design sluit hier naadloos op aan, aangezien het erop gericht is om beveiliging van meet af aan te integreren, wat leidt tot een betere voorbereiding op en reactie bij incidenten.
In de context van de CER moet onze organisatie zich houden aan eisen zoals beschreven in artikel 6 van de directive, waarin staat dat entiteiten verplicht zijn om risicobeheersmaatregelen te implementeren die gericht zijn op zowel fysieke als cyberbeveiliging. Information Security by Design helpt organisaties om aan deze eisen te voldoen door beveiliging niet als reactieve maatregel te zien, maar als een fundamentele pijler binnen het gehele risicobeheer.
Security by design en NIS2 (Network and Information Security Directive 2)
De NIS2 Directive is een belangrijke update van de oorspronkelijke NIS Directive en legt meer nadruk op de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen binnen de EU. Een van de kernpunten van NIS2 is dat het organisaties verplicht om beveiligingsmaatregelen op een meer strategische en structurele manier in te voeren.
Security by design is een belangrijk concept dat organisaties helpt om aan de normen van NIS2 te voldoen. Artikel 21 van NIS2 beschrijft de noodzaak van het implementeren van technische en organisatorische maatregelen om risico's te beheersen, inclusief de integratie van beveiliging in de ontwikkelingscyclus van systemen en processen. Dit betekent dat organisaties ervoor moeten zorgen dat bij elk nieuw project of systeem beveiliging vanaf het begin wordt meegenomen, wat precies is waar Security by design voor staat.
Security by design en de BIO (Baseline Informatiebeveiliging Overheid)
De BIO stelt de minimale beveiligingseisen vast voor overheidsinstanties in Nederland en is gebaseerd op internationale standaarden zoals de ISO/IEC 27001. In de BIO wordt expliciet verwezen naar de noodzaak van een geïntegreerde aanpak van informatiebeveiliging binnen alle processen en systemen.
Het principe van Information Security by Design draagt direct bij aan de naleving van verschillende hoofdstukken van de BIO 1.4, zoals hoofdstuk 5.3 'Beleid voor informatiebeveiliging', waarin wordt aangegeven dat informatiebeveiliging een fundamenteel onderdeel moet zijn van de bedrijfsvoering. Information Security by Design helpt bij het voldoen aan deze eis door ervoor te zorgen dat beveiligingscontroles worden geïntegreerd in de ontwerpfase van systemen en processen, waardoor naleving van de BIO-normen en richtlijnen wordt bevorderd.
Integratie en naleving in de praktijk
Het integreren van Information Security by Design binnen organisaties helpt niet alleen bij het naleven van de wettelijke eisen van de CER Directive, NIS2, en BIO, maar zorgt er ook voor dat beveiliging een vast onderdeel is van de cultuur en dagelijkse werkzaamheden. Medewerkers dienen te worden betrokken bij beveiligingsinitiatieven en dienen de training en middelen te krijgen die ze nodig hebben om bij te dragen aan een veiligere omgeving.
Door te zorgen dat beveiliging vanaf het begin van een project wordt geïntegreerd, kunnen organisaties voldoen aan de strenge eisen van deze richtlijnen en normen en onze weerbaarheid tegen cyberdreigingen aanzienlijk vergroten.
Information Security by Design is geen keuze, maar een noodzaak
Information Security by Design is geen keuze, maar een noodzaak in een tijd waarin regelgeving zoals de CER Directive, NIS2, en de BIO steeds hogere eisen stelt aan beveiliging en weerbaarheid. Door beveiliging te integreren in de kern van de processen en systemen kunnen organisaties voldoen aan deze eisen en hun organisatie beter beschermen tegen dreigingen, terwijl organisaties tegelijkertijd de basis leggen voor een toekomstbestendige en veerkrachtige bedrijfsvoering.