Blog & Whitepapers

Breadcrumbs

De wereld van cyberbeveiliging staat op zijn kop door de snelle opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). Deze ontwikkeling geeft een turboboost aan de snelheid waarmee we te maken krijgen met nieuwe memes - momenteel wordt er elke 2,7 seconden een nieuw exemplaar gespot. AI biedt zeker veel voordelen in de strijd tegen cybercriminaliteit, maar het is tegelijkertijd een machtig gereedschap in de handen van hackers. Zij gebruiken AI nu om geavanceerde social engineering-aanvallen uit te voeren, wat het menselijke risico op cybergebied drastisch doet stijgen. In deze blog duiken we in de wereld van door AI aangedreven social engineering-aanvallen, de behoefte aan verbeterde cyberbewustzijnstraining gebaseerd op gedragswetenschap, en hoe deze kan bijdragen aan het verkleinen van menselijke risicofactoren.

AI en social engineering aanvallen zijn een steeds groter wordende bedreiging

Social engineering-aanvallen misbruiken menselijke psychologie en gedragingen om mensen te verleiden tot het delen van gevoelige informatie of het uitvoeren van acties die hun beveiliging in gevaar brengen. AI biedt cybercriminelen de mogelijkheid om hun social engineering-strategieën te verfijnen, onder andere op de volgende manieren:

 • Deepfakes
  Met behulp van AI gegenereerde beelden, video's en audio creëren zeer realistische imitaties die het voor de hackers makkelijker maken om vertrouwen te winnen en hun slachtoffers te bedriegen.
 • Natural Language Processing (NLP)
  AI-algoritmes kunnen communicatiepatronen nabootsen en analyseren. Dit stelt hackers in staat om overtuigende phishing-mails en berichten te creëren die nauwelijks te onderscheiden zijn van legitieme bronnen.
 • AI-gestuurde Data Mining 
  AI kan enorme hoeveelheden data analyseren om potentiële slachtoffers te identificeren en de meest effectieve strategie voor een social engineering-aanval te bepalen. Hierdoor wordt de kans op succes aanzienlijk verhoogd.

De noodzaak van verbeterde gedragswetenschappelijk gebaseerde cyberbewustzijnstraining

Om de toenemende dreiging van door AI ondersteunde social engineering-aanvallen het hoofd te bieden, is het essentieel dat organisaties investeren in grondige cyberbewustzijnstraining met een focus op gedrags- en persoonlijkheidsgerichte aspecten. Dit kan het menselijke cyber risico aanzienlijk verlagen door aandacht te besteden aan de volgende cruciale elementen:

 • Herkenning van Social Engineering Technieken 
  De training moet verschillende door AI aangedreven social engineering-technieken behandelen, waaronder deepfakes, NLP-gebaseerde phishing en AI-gestuurde datamining.
 • Medewerkers moeten leren deze aanvallen te herkennen en verdachte activiteiten te rapporteren.
 • Inzicht in de human factor/psychologie is een onmisbaar element van grondige cyberbewustzijnstraining. Daarom is aandacht voor de psychologische principes die mensen vatbaar maken voor social engineering-aanvallen belangrijk. Medewerkers kunnen hun verdediging tegen manipulatie en bedrog versterken door te leren over hun eigen cognitieve bias en neigingen.

Dit is precies waar onze unieke workshop  'Kruip in de Huid van een Oplichter' om de hoek komt kijken. Deze interactieve cursus gaat dieper in op de werking van het menselijk brein en legt uit waarom bepaalde karaktertrekken zo vaak worden uitgebuit door hackers en oplichters.

De 'Kruip in de Huid van een Oplichter' -workshop geeft je inzicht in de denkwijze en methoden van cybercriminelen, zodat je beter voorbereid bent op mogelijke aanvallen. Je leert de signalen van misleiding herkennen en begrijpen hoe jouw persoonlijke eigenschappen en gedrag kunnen worden misbruikt in social engineering-aanvallen.

Door je bewust te worden van je eigen kwetsbaarheden en te leren denken als een oplichter, ben je beter in staat om je te wapenen tegen cyberdreigingen. Dit maakt de 'Kruip in de Huid van een Oplichter'-training een waardevolle aanvulling op elke cyberbeveiligingsstrategie.

Wil je jezelf en jouw team wapenen tegen de nieuwste tactieken van cybercriminelen?

Huur ons in om deze unieke workshop 'Kruip in de Huid van een Oplichter' bij jou on-site te geven.

Duik in de gedachtewereld van hackers, begrijp waarom en hoe ze bepaalde karaktertrekken exploiteren, en leer hoe je je eigen cognitieve bias kunt herkennen en beheersen. Mis deze kans niet om je cyberbeveiliging naar een hoger niveau te tillen.

Neem nu contact met ons voor een offerte. Bescherm jezelf, bescherm je team, bescherm je organisatie. Want kennis is macht in de strijd tegen cybercriminaliteit.