Blog & Whitepapers

Breadcrumbs

Er groeit een bezorgdheid over de mogelijkheid dat hackers medische apparaten infiltreren om patiënten schade te berokkenen, met name door de ontwikkeling van malware die neptumoren in CT-scans kan injecteren en échte tumoren kan doen verdwijen.

Malware ontworpen als waarschuwing

Deze specifieke malware is ontworpen door het Ben Gurion University Cybersecurity Center in Israël, niet voor kwaadwillig gebruik, maar om de potentiële risico's te illustreren van het misbruiken van kwetsbaarheden in medische beeldvormingsapparatuur.

Hoe de malware misbruikt kan worden voor verschillende doeleinden

Naast het simuleren van tumoren kan deze malware ook echte tumoren uit scans verwijderen. Zo'n manipulatie kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals het verstoren van een politieke campagne, het belemmeren van de behandeling van ernstige ziekten, verzekeringsfraude, sabotage van medisch onderzoek en zelfs cyberterrorisme.

Risico van vertraging van de behandelingen

Hoewel aanvullende tests normaal gesproken valse diagnoses zouden corrigeren, kunnen patiënten nog steeds te maken krijgen met aanzienlijke emotionele stress. In sommige gevallen kan het verwijderen van tumoren uit scans resulteren in een vertraging van de behandeling tot een punt waar het mogelijk te laat is.

Zelfs radiologen trapten erin...(en AI ook!)

Tijdens tests van de malware, bleken de aanpassingen uiterst nauwkeurig, waarbij drie radiologen in 99% van de gevallen werden misleid bij toegevoegde neptumoren en 94% waar echte tumoren waren verwijderd. Zelfs ná te zijn gewaarschuwd, werden de radiologen nog steeds misleid in 60% en 87% van de gevallen, respectievelijk. AI-systemen werden elke keer bedrogen.

Detectie is lastig: niet digitaal ondertekend

Het detecteren van deze wijzigingen kan lastig zijn, omdat scans vaak niet gecodeerd of digitaal ondertekend zijn. Ziekenhuizen, hoewel vaak effectief in het beveiligen tegen externe bedreigingen, zijn vaak kwetsbaar voor interne aanvallen.

Een gesimuleerde video van de aanval is beschikbaar op: link.

Aanbevelingen

De ontdekking en demonstratie van de mogelijkheid om medische beelden te manipuleren is zorgwekkend en onderstreept de behoefte aan actie binnen de medische en cybersecurity-gemeenschappen. Hier zijn enkele aanbevelingen en conclusies die uit dit onderzoek kunnen worden getrokken:

  1. Verhoogde beveiligingsmaatregelen: Ziekenhuizen en medische instellingen moeten investeren in robuustere beveiligingssystemen die niet alleen externe maar ook interne dreigingen aanpakken. Dit omvat betere monitoring van netwerkverkeer en fysieke beveiliging.

  2. Encryptie en digitale ondertekening van scans: Door scans te coderen en digitaal te ondertekenen, kan de integriteit ervan worden gewaarborgd. Dit maakt het veel moeilijker voor kwaadwillende partijen om de gegevens te manipuleren.

  3. Opleiding en bewustwording: Medische professionals, met name radiologen, moeten worden opgeleid in de potentiële risico's en signalen van gemanipuleerde scans. Dit omvat ook het opleiden van personeel over de best practices voor cybersecurity.

  4. Samenwerking tussen zorg en cybersecurity: Er dient een nauwere samenwerking te zijn tussen de medische gemeenschap en cybersecurity-experts om ervoor te zorgen dat de nieuwste beveiligingsprotocollen worden geïmplementeerd en onderhouden.

  5. Regelgeving en standaarden: Overheden en regelgevende instanties moeten wellicht overwegen om striktere normen en regelgeving in te voeren voor de beveiliging van medische apparaten en gegevens.

  6. Continue monitoring en evaluatie: Beveiliging is een voortdurende inspanning. Regelmatige evaluatie en bijwerking van beveiligingsprotocollen zijn essentieel om bij te blijven met de zich steeds ontwikkelende dreigingslandschap.

  7. Investering in onderzoek: Verdere investering in onderzoek naar cybersecurity in de gezondheidszorg zal niet alleen bestaande kwetsbaarheden aan het licht brengen, maar ook bijdragen aan de ontwikkeling van effectievere beschermingsmaatregelen.

De mogelijkheid om medische beelden te manipuleren is een ernstige bedreiging die aanzienlijke gevolgen kan hebben voor de gezondheidszorg en patiënten. Deze kwestie vereist een gecoördineerde en proactieve aanpak, waarbij de nieuwste technologieën en strategieën worden gebruikt om zowel patiënten als gegevens te beschermen.