Blog & Whitepapers

Bescherm je privacy op openbare wifi-hotspots. Ontdek waarom het gebruik van gratis wifi risico's met zich meebrengt.

Breadcrumbs

We zitten tegenwoordig vaker thuis. Dus een frisse neus halen is een feestje. Natuurlijk wil je af en toe je WhatsApp berichten checken en misschien ook nog je mails of andere apps gebruiken.

Nog niet iedereen maakt gebruik van een unlimited data bundel. En, eerlijk gezegd is het ook niet altijd nodig als je het maar af en toe nodig hebt. Maar, als je vaak buiten de deur bent en je een lage data bundel hebt ben je eerder geneigd om gebruik te maken van gratis Wifi.

Gratis wifi? Is dat wel gratis?

Ja en nee. Ja, als je het monetair uitdrukt. Je hoeft er niet voor te betalen met geld. Maar je betaalt er wél voor met jouw persoonlijke gegevens.


Heb ik wel privacy als ik een gratis wifi hotspot gebruik?

In de meeste gevallen niet. Hoe graag we de wereld, en onze medeburger, het voordeel van de twijfel willen geven moet je je afvragen wat het hen nou kost om het jou aan te bieden. Stel, je bent in een restaurant met gratis wifi. Hoeveel klanten zijn er? En medewerkers? En als al die mensen nu gebruik willen maken van gratis wifi, dan moet de eigenaar daar wel wat voor betalen aan zijn provider. Uiteraard is een deel klantenservice, maar wees op je hoede. Ze kunnen soms meer zien dan dat jij je beseft. Bij gratis producten (apps en wifi bijvoorbeeld) moet je maar zo denken: If you're not getting paid, then YOU are the product. Kortom, jouw gegevens zijn geld waard.

Wat kan iemand van mij zien als ik gebruik maak van openbare wifi?

Het gebruik van openbare wifi is niet anders dan een gesprek voeren op een openbare plaats: anderen kunnen afluisteren. Je kunt het nooit zeker weten. Als je geen voorzorgsmaatregelen neemt, wordt de informatie die jouw apparaten via een openbaar Wi-Fi-netwerk verzendt, in zogeheten plain tekst weergegeven - en iedereen op het netwerk kan gemakkelijk meekijken wat je doet met wat handige en goedkope softwaretools. Scary huh!

Openbare hotspots: je maakt het de boeven wel erg makkelijk

Iemand die spioneert, kan gemakkelijk jouw wachtwoorden of andere privégegevens oppikken. Als je dan ook nog eens hetzelfde wachtwoord op meerdere sites gebruikt, kan dat een groot probleem zijn. Zorg er dus in ieder geval voor dat je een wachtwoordkluis gebruikt die mooie lange wachtwoorden voor je maakt (die je niet hoeft te onthouden) en ook nog eens moeilijk te kraken. Maar, let op: bij het gebruiken van openbare hotspots kan het zijn dat jouw gegevens niet versleuteld zijn en dus ook jouw mooie wachtwoord van 20 tekens voor iedereen zichtbaar is. Je laat als het ware de achterdeur voor de inbreker open en zet een bordje met koekjes voor hem neer.

Honeypot

Nee, geen Winnie the Pooh honingpot…alhoewel, het lijkt er wel een beetje op. Het plakt en het lokt beren (of jou in dit geval) naar de honing (lees: een nep wifi hotspot). Boeven maken heel gemakkelijk een nep-wifi hotspot aan. Het is geen echte maar het lijkt er wel donders veel op. En om het jou nog moeilijker te maken geven ze het dezelfde naam als die van de dichtstbijzijnde wifi hotspot. Dus voor jou niet van echt te onderscheiden. Je kiest ook vaak de bovenste hotspot uit je lijst want die is het sterkst. En oei...dat wil de hacker nu juist. Dus wat moet je doen? Heel simpel, nooit een wifi hotspot gebruiken. Niet alle wifi hotspots zijn slecht, maar waarom zou je het risico nemen? En het is een groeiende trend dat wifi hotspots door boeven worden gebruikt. Stel, je weet dat de trend is dat boeven in jouw straat komen inbreken en alleen via open ramen naar binnen kunnen. Dan sluit je toch die ramen? Waarom neem je dan hier wel een risico?

Investeer in een unlimited bundel. Zo ben je nooit afhankelijk van gratis wifi en blijven jouw gegevens (en die van anderen op jouw telefoon of tablet) beschermd.
Unlimited bundels op een rij

d.d. 13 oktober 2020

Een snelle search gaf mij onderstaande resultaten voor sim only – én ervan uitgaande dat je niet al ergens een pakketkorting krijgt. Het kan dus zijn dat je nog meer korting krijgt als je al een bundel of andere producten afneemt.

Tele2: € 20 per maand

KPN: € 35 per maand

T-Mobile: € 35 per maand

Vodafone: € 38 euro per maand