Of jij je ervan bewust bent of niet, iedereen streeft naar weerbaarheid. Neem bijvoorbeeld het menselijk lichaam. Jouw lichaam wil graag een bepaald lichaamstemperatuur hebben én behouden en wanneer er iets gebeurt, of dat nu interne of externe invloeden zijn, zal jouw lichaam er alles aan doen om zich weer te herstellen. Jouw lichaam vecht elke dag allerlei virussen en kwaadaardige bacteriën af. Als je van goede gezondheid bent, is jouw weerbaarheid groter en is de kans ook groter dat jouw lichaam in staat is de negatieve risico’s af te wenden. Maar ook de meest gezonde mensen worden wel eens ziek. Jouw lichaam zal er dan alles aan doen om zichzelf te herstellen en weer op ‘opererend’ niveau te komen.
In de huidige concurrerende markt kunnen zelfs enkele minuten downtime dodelijk zijn voor een organisatie. Het is daarom logisch om een plan te maken, als onderdeel van een goed geïmplementeerd beveiligingsplan, zodat bedrijfsmiddelen beschermd worden en bedrijfscontinuïteit gewaarborgd blijft. Je weet, dankzij zo’n voorbereidend calamiteiten plan, wat je moet ondernemen om jouw zaken zo snel mogelijk te hervatten.
Een overstroming of brand kan gebeuren, maar er zijn tal van incidenten te bedenken die het bedrijf stil kan leggen. Het is belangrijk dat je weet welke bedrijfsprocessen en overige assets jij minimaal nodig hebt om zo snel mogelijk weer 'up and running' te worden. U kunt wellicht niet alle klanten bedienen terwijl de organisatie wordt opgebouwd of verhuisd, maar u weet dan wel welke klanten voor uw inkomen het belangrijkste zijn om te bedienen. Zo kan het bijvoorbeeld nuttiger zijn om onder deze vervelende omstandigheden u te focussen op slechts een handje vol klanten die voor u genoeg opbrengen waardoor u uw persooneel kunt betalen. Natuurlijk wilt u álle klanten helpen, maar in geval van een calamiteit is dit gewoon niet mogelijk. En dat begrijpt uw klant ook. Wanneer uw in uw hoofd duizend kilometer per uur alle kanten op schiet is het veel prettiger om een bedrijfsnoodplan op te stellen. In het Engels wordt dit ook wel een Business Continuity Plan genoemd.
Voorkomen is beter dan genezen, maar als je niet kunt voorkomen kun je maar beter voorbereid zijn! Een bedrijfsnoodplan biedt uitkomst. Een bedrijfsnoodplan bestaat uit een aantal onderdelen en activiteiten. Voordelen van een bedrijfsnoodplan:
Maakt geschikt herstel van kritieke bedrijfsactiviteiten mogelijk
Minimaliseert verlies
Voldoet aan wettelijke en vereiste voorschriften
Met dit plan kun je jezelf voorbereiden op een calamiteiten en verstoringen
Het plan helpt detecteren, reageren en herstellen van een mogelijke calamiteit waardoor het herstellen van de dagelijkse uitvoering van zaken tot een minimum aan kosten en verstoringen leidt
Wil je meer informatie over hoe jij de weerbaarheid van jouw organisatie kunt vergroten?