Risk & Resilience

"Weerbaarheid:

een vermogen om te herstellen van, of zich gemakkelijk aan te passen aan, tegenslagen of veranderingen"

Resilience = weerbaarheid. Waarom hebben we een weerbaarheidsaanpak nodig?

Of u zich ervan bewust bent of niet, iedereen streeft naar weerbaarheid. Neem bijvoorbeeld het menselijk lichaam. Uw lichaam wil graag een bepaald lichaamstemperatuur hebben én behouden en wanneer er iets gebeurt, of dat nu interne of externe invloeden zijn, zal uw lichaam er alles aan doen om zich weer te herstellen. Uw lichaam vecht elke dag allerlei virussen en kwaadaardige bacteriën af. Als u van goede gezondheid bent, is uw weerbaarheid groter en is de kans ook groter dat uw lichaam in staat is de negatieve risico’s af te wenden. Maar ook de meest gezonde mensen worden wel eens ziek. Uw lichaam zal er dan alles aan doen om zichzelf te herstellen en weer op ‘opererend’ niveau te komen.

Als we dit gebouw zouden kwijtraken, hoe zouden we dan onze zaken hervatten?

In de huidige concurrerende markt kunnen zelfs enkele minuten downtime dodelijk zijn voor een organisatie. Het is daarom logisch om een plan te maken, als onderdeel van een goed geïmplementeerd beveiligingsplan, zodat bedrijfsmiddelen beschermd worden en bedrijfscontinuïteit gewaarborgd blijft. U weet, dankzij zo’n voorbereidend calamiteiten plan, wat u moet ondernemen om uw zaken zo snel mogelijk te hervatten.

Wat kan er mis gaan waar ik mij op moet voorbereiden?

Een overstroming of brand kan gebeuren, maar er zijn tal van incidenten te bedenken die het bedrijf stil kan leggen. Het is belangrijk dat u weet welke bedrijfsprocessen en overige assets u minimaal nodig heeft om zo snel mogelijk weer 'up and running' te worden. U kunt wellicht niet alle klanten bedienen terwijl de organisatie wordt opgebouwd of verhuisd, maar u weet dan wel welke klanten voor uw inkomen het belangrijkste zijn om te bedienen. Zo kan het bijvoorbeeld nuttiger zijn om onder deze vervelende omstandigheden u te focussen op slechts een handje vol klanten die voor u genoeg opbrengen waardoor u uw persooneel kunt betalen. Natuurlijk wilt u álle klanten helpen, maar in geval van een calamiteit is dit gewoon niet mogelijk. En dat begrijpt uw klant ook. Wanneer uw in uw hoofd duizend kilometer per uur alle kanten op schiet is het veel prettiger om een bedrijfsnoodplan op te stellen. In het Engels wordt dit ook wel een Business Continuity Plan genoemd.

Een bedrijfsnoodplan opstellen

Voorkomen is beter dan genezen, maar als je niet kunt voorkomen kun je maar beter voorbereid zijn! Een bedrijfsnoodplan biedt uitkomst. Een bedrijfsnoodplan bestaat uit een aantal onderdelen en activiteiten. Voordelen van een bedrijfsnoodplan:

Maakt geschikt herstel van kritieke bedrijfsactiviteiten mogelijk>

Minimaliseert verlies

Voldoet aan wettelijke en vereiste voorschriften.

Met dit plan kunt u zich voorbereiden op een calamiteiten en verstoringen.

Het plan helpt detecteren, reageren en herstellen van een mogelijke calamiteit waardoor het herstellen van de dagelijkse uitvoering van zaken tot een minimum aan kosten en verstoringen leidt.

Hoe ik u kan helpen

Ik bied advies en training op het gebied van deze Risk & Resilience plannen. Neem dan contact met mij op voor meer informatie.